Skip to content

Talouden trendit 2025 - Miten varautua epävarmuuksiin?

talouden trendit (1)

Vuosi 2025 näyttää yritysten näkökulmasta ristiriitaiselta: samalla kun teknologinen kehitys, tekoälyn nousu ja uudet markkinat – kuten uudet asiakassegmentit, kansainvälistymismahdollisuudet sekä digitaaliset palvelu- ja tuotekategoriat – avaavat mahdollisuuksia, maailmantalouden heilahtelut, geopoliittiset jännitteet ja kotimainen ostovoiman lasku lisäävät painetta varautua epävarmuuksiin.

Yrityspäättäjien tehtävälistaa vallitseva tilanne ei varsinaisesti helpota, kun samanaikaisesti täytyisi olla ketteriä ja varovaisia: toisaalta pitää pystyä mukauttamaan toimintoja nopeasti markkinatilanteen, teknologisen kehityksen ja kysynnän muutoksiin, mutta samalla varoa liiallista riskinottoa, joka voi viedä enemmän resursseja kuin tuovat hyötyjä. Riskienhallinnan merkitys korostuu myös asiakkaita ja kumppaneita koskien. 

💡Lue myös: Luottotietopalvelut riskienhallinnan keinona

Ajankohtaiset uhat ja niiden vaikutukset yritysten talouteen

😱 Ostovoiman lasku ja kysynnän hiipuminen

Kuluttajien ostovoima on Suomessa heikentynyt jo useiden vuosien ajan. Inflaatio, korkeat asumiskustannukset ja epävarmat työmarkkinat pakottavat kuluttajia harkitsemaan menojaan tarkemmin. Yrityksille tämä tarkoittaa tiukentuvaa kilpailua jokaisesta eurosta, sekä tarvetta varmistaa myös asiakkaiden maksukyky. 

😱 Työelämän epävarmuus 

Työmarkkinoiden muutos ja kasvava työttömyys ovat yhteiskunnan keskeisimpiä ongelmia laajalle ulottuvine vaikutuksineen. Samaan aikaan kun avointen työpaikkojen määrä pienenee, käynnissä oleva tekoälymurros tulee korvaamaan osan työtehtävistä.  Tulevaisuudessa työntekijöiltä vaaditaan entistä enemmän analyyttistä osaamista, strategista ajattelua ja kykyä hyödyntää teknologiaa omassa työssään, kun tekoäly hoitaa rutiinitehtävät.

😱 Konkurssien lisääntyminen ja kumppaniriskit

Suomessa on nähty konkurssien kasvua, mikä heijastuu suoraan B2B-kauppaan. Yhteistyökumppanin tai asiakkaan konkurssi voi tarkoittaa merkittäviä luottotappioita ja arvokkaan kassavirran menettämistä. Lisäksi lisääntyneet konkurssit aiheuttavat epävarmuutta toimitusketjuihin, vaikeuttavat pitkäaikaisten sopimusten tekemistä ja voivat jopa heikentää koko toimialan mainetta ja luottamusta. Yritysten täytyykin varautua tilanteisiin, joissa pitkään jatkunut asiakassuhde päättyy yllättäen, sekä miettiä, miten hajauttaa riskiä ja rakentaa joustavia sopimuksia, jotka suojaavat tällaisilta tappioilta.

😱 Epävakaa maailmantilanne ja toimitusketjujen haavoittuvuus

Geopoliittiset jännitteet, kauppasuhteiden heikkeneminen ja logistiikan häiriöt lisäävät toimitusketjujen epävarmuutta. Tämä näkyy erityisesti raaka-aineiden ja komponenttien saatavuudessa sekä hinnoissa.

😱Teknologinen murros

Tekoäly ja automaatio muuttavat nopealla aikataululla useita toimialoja, myös taloushallintoa. Toisaalta tekoäly voi auttaa prosessien tehostamisessa ja virheiden vähentämisessä, mutta samalla se tuo mukanaan tietoturvariskejä ja vaatii yrityksiltä investointeja osaamiseen ja järjestelmiin. Talousjohtajien on pysyttävä ajan tasalla tekoälyratkaisujen hyödyistä ja rajoitteista sekä mietittävä, miten varmistetaan ihmisten ja koneiden saumaton yhteistyö.

Miten yritykset voivat turvata talouttaan?

1. Kassavirran hallinta on kaiken perusta

Kun maailmantalous heilahtelee, yrityksen selviytymiskyky riippuu kassavirrasta. Yritysten talousvastuullisten tuleekin kiinnittää erityistä huomiota siihen, milloin rahaa tulee sisään ja milloin sitä menee ulos. Konkreettisia toimenpiteitä kassavirran parantamiseen ovat esimerkiksi laskutuksen nopeuttaminen, maksuaikojen järkevä suunnittelu sekä selkeiden ja realististen maksuehtojen asettaminen. Lisäksi voidaan hyödyntää laskurahoitusta, jolloin yritys saa rahansa heti käyttöönsä eikä joudu odottamaan asiakkaan maksuaikaa. Lisäksi sähköinen laskutus ja automatisoidut muistutusprosessit tehostavat toimintaa ja pienentävät manuaalisten virheiden riskiä. 

💡Lue myös: Mitä on laskurahoitus?

Ennakoitavuuden lisäämiseksi laskutusprosessien on oltava tehokkaita ja maksut on saatava ajoissa. Tässä kohdassa Uuvan tarjoamat laskutus- ja perintäpalvelut voivat olla tärkeä tuki. Ne varmistavat, että rahavirrat eivät tukkiudu asiakkaiden viivyttelyjen takia ja että yritys voi hyödyntää erilaisia laskutuksen ja rahoituksen mahdollisuuksia kassavirran parantamiseksi.

2. Luottoriskien hallinta ja taustaselvitykset

Yritysten on entistä tärkeämpää selvittää asiakkaidensa ja kumppaniensa maksukyky ennen sopimusten allekirjoittamista. Uuvan laskutuspalveluissa on sisäänrakennettu luottotietopalvelu, mikä tarjoaa asiakkaillemme mahdollisuuden saada kattavaa tietoa heidän asiakkaidensa maksukäyttäytymisestä. Tämä auttaa tekemään parempia päätöksiä ja pienentää luottoriskejä.

Tutustu luottotietopalveluihin!

3. Joustavuus ja skaalautuvat ratkaisut

Epävarmuuden keskellä yritykset hyötyvät siitä, että voivat kasvattaa tai pienentää palvelujaan nopeasti. Talousvastuullisten näkökulmasta tämä tarkoittaa, että esimerkiksi laskutus- ja rahoitusratkaisujen pitää olla skaalautuvia: kun myynti kasvaa, järjestelmän täytyy kestää kasvava laskutusvolyymi, ja hiljaisempina kausina kustannuksia on voitava hallita ilman raskaita kiinteitä kuluja.

Uuva tarjoaa palveluja, jotka joustavat asiakkaiden liiketoiminnan muutosten mukaan ilman raskaita järjestelmäinvestointeja ja mahdollistavat näin sekä kustannustehokkuuden että toimintakyvyn eri markkinatilanteissa.

4. Teknologian hyödyntäminen ja automaatio

Sanotaan se oleellinen heti alkuun; digitalisaatio ja tekoälyn hyödyntäminen eivät ole enää pelkkiä kilpailuetuja — ne ovat elinehtoja. Verkkolaskutuksen tulisi olla yrityksellä kuin yrityksellä vähimmäisvaatimus omia laskutusprosessejaan koskien, sillä se nopeuttaa laskutuskiertoa ja vähentää manuaalista työtä merkittävästi. Laskutuspalveluiden mahdollistama automatisointi, kuten automaattiset muistutukset, suoritusten täsmäytys ja raportointi, ovat oleellisia asioita yritysten taloudellista terveyttä turvattaessa. 

Tekoälyn mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Se mm. mahdollistaa suurien talousdatamäärien helpon analysoinnin ja voi havaita poikkeamia tai varhaisia merkkejä riskeistä. Onkin äärimmäisen tärkeää varmistaa, että henkilöstöllä on osaamista ymmärtää ja valvoa tekoälyn käyttöä sekä tunnistaa sen rajoitukset, esimerkiksi missä vaiheessa ihmisen arvio ja päätös on välttämätön.

Uuvan oma tuotekehitys ja teknologiavetoiset ratkaisut auttavat asiakkaita siirtymään manuaalisista prosesseista automaatioon turvallisesti ja tehokkaasti, samalla huomioiden tietoturvan, luotettavuuden ja jatkuvan kehityksen vaatimukset.

💡Lue myös: Verkkolaskutus - avain kaikkien asiakassegmenttien tavoittamiseen

5. Henkilöstön ja osaamisen kehittäminen

Tärkeä varautumisen osa-alue on henkilöstön osaamisen kehittäminen. Tekoälyn aikakaudella korostuvat luovat, kriittiset ja analyyttiset taidot sekä kyky johtaa muutosta. Talousosastoille kannattaa miettiä, mitkä prosessit voidaan ulkoistaa kumppaneille, jotta sisäinen tiimi voi keskittyä strategisempiin tehtäviin ja uuden osaamisen kehittämiseen.

Konkreettisia osaamisen kehittämisen alueita ovat esimerkiksi datan analysoinnin taidot, jotta tiimi osaa hyödyntää tekoälyltä ja järjestelmiltä saatua tietoa liiketoiminnan päätöksenteossa, teknologian ja automaatiotyökalujen käyttöosaaminen, tietoturvatietoisuus sekä muutosjohtamisen ja ketterien menetelmien hallinta. Talousammattilaisten on hyvä oppia tulkitsemaan tekoälyn tuottamia suosituksia kriittisesti sekä kehittää myös viestintä- ja yhteistyötaitoja, jotta he voivat tehokkaasti toimia niin sisäisten sidosryhmien kuin ulkoisten kumppaneiden kanssa.

Miten pitää yrityksen talous vakaana vuonna 2025?

Ilmassa leijuva epävarmuus on väistämätöntä arkea, johon yksittäisen yrityksen vaikuttamismahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Yritysten talousvastuullisten kannattaakin keskittyä niihin asioihin, jotka ovat omissa käsissä: varmistaa, että kassavirta pysyy terveenä ja maksut liikkuvat ajallaan, minimoida riskejä ennakoivien analyysien ja huolellisten kumppanivalintojen avulla, hyödyntää teknologiaa ja automaatiota prosessien tehostamiseen sekä panostaa henkilöstön osaamisen jatkuvaan kehittämiseen, erityisesti data- ja teknologiaosaamisessa.

Oikeiden kumppaneiden, kuten Uuvan, avulla yritykset voivat rakentaa kestävää taloutta, suojautua talouden heilahteluilta ja varmistaa, että liiketoiminta jatkuu vakaana, ketteränä ja kilpailukykyisenä vaikeinakin aikoina.

 

Voimmeko auttaa?

Kaipaisitko ryhtiliikettä laskutukseen? Konsultoimme mielellämme, miten kotiutat saatavasi määräaikaan mennessä mahdollisimman suurella varmuudella. 

Jätä allaolevalle lomakkeelle yhteystietosi, niin saat sähköpostiisi lisätietolomakkeen täytettäväksi.