Skip to content

Näin selvität velkasi

shutterstock_185570417

Koska luet tätä tekstiä, olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti velkaongelman ratkaisua, mahtavaa! Lue eteenpäin, niin kerromme miten voit saada taloutesi taas hallintaan ja tätä kautta parannettua elämänlaatuasi valtavasti.

Maksuongelmat ovat todella yleisiä, joten älä suotta anna häpeän estää hakemasta apua.

5 neuvoa velkaongelman selvittämiseksi

  1. Selvitä velkamääräsi. Ihan ensimmäisenä sinun tulisi selvittää velkamääräsi. Kirjoita ylös kaikki mahdolliset velkasi, avoimet laskut ja osamaksut. Tämä vaikuttaa siihen, millä keinoin velkaongelma voidaan ratkaista. 

    Mikäli velkaa on paljon ja usealle eri taholle, voi velkatietoja joutua etsimään useasta eri paikasta, sekä perintätoimistosta ja ulosotosta. Velkojen selvittäminen on tärkeää myös siksi, että selvittämättömät asiat painavat mieltä ja ongelma paisuu mielessä ehkä suuremmaksi kuin onkaan. Oli lopullinen summa mikä tahansa, kaikkiin velkaongelmiin on olemassa ratkaisu. Todellisen velkamäärän paljastumista ei siis tarvitse pelätä.

  1. Pistä menosi tärkeysjärjestykseen. Mitä kaikkia menoja ja laskuja arkesi sisältää? Mitä tapahtuu, jos jokin lasku jää maksamatta tai sinulla ei ole rahaa ostaa ruokaa? Katto pään päällä on kriittisimpiä asioita, joten priorisoi asumiskulut kuten vuokra ja sähkö.

  2. Laske oma maksukykysi. Velkojen maksuun kuukausittain jäävä raha on se, mikä tuloista jää jäljelle pakollisten menojen jälkeen. Takuusäätiön sivuilta löytyy maksuvaralaskuri, jonka avulla voit hahmotella rahasummaa, jolla pystyisit lyhentämään velkojasi.

  3. Älä ota kalliskorkoista luottoa vanhan velan maksamiseksi. Ns. pikavippeihin turvautuminen on monen hätäpäissään tekemä ratkaisu, mutta nämä usein vain pahentavat velkatilannetta. Uuden lainan sijaan turvaudu auttaviin palveluihin, joissa etsitään sinulle paras ratkaisu.

  4. Tee maksusopimuksia. Jos et pysty maksamaan laskuja, kerro tilanteesta rehellisesti velkojalle. Meille Uuvalla on arkipäivää tehdä asiakkaidemme kanssa maksusuunnitelmia, jokaisen omaan tilanteeseen räätälöitynä. Vaikka laskut olisivat menneet perintätoimistoon tai ulosottoon, voi niistä vielä sopia. Koskaan ei ole liian myöhäistä.