Skip to content

Vaihtoehdot pikavipille

Vaihtoehto pikavipille (1)

Aina silloin tällöin me kaikki kohtaamme ennakoimattomia menoja tai elämäntilanteita, jotka saattavat järkyttää taloudellista tasapainoamme. Etenkin nuorille, joilla ei vielä ole kokemusta taloudellisesta suunnittelusta, voi äkillinen rahantarve aiheuttaa stressiä. Usein ei ole selvää, miten tilanne kannattaisi järkevimmin hoitaa. Pikavipit saattavat houkutella lupaavalla helppoudellaan – rahaa tarjotaan nopeasti ja vähällä vaivalla. 

Velkaantuminen ei kuitenkaan ole vain nuorten ongelma, vaan koskee ihan kaikkia ikäluokkia. Eikä ihme, sillä esimerkiksi osamaksut ja maksujen lykkääminen tulevaisuuteen ovat tätä nykyä normaali - mutta pahimmillaan taloudelle tuhoisa- tapa toimia. 

Käymmekin tässä artikkelissa läpi miksi pikavippaus ei kannata ja mitä muita tapoja on selviytyä äkillisestä rahantarpeesta.

Pikavippien vaarat

Jokaiselle olisi tärkeää ymmärtää pikavippien kielteiset seuraukset. Pikavipit ja muut ns. "nopeat lainat" voivat vaikuttaa helpolta ratkaisulta rahapulaan, mutta niissä on usein korkeat korot ja kulut, jotka voivat  ajaa niiden ottajan yhä syvemmälle velkakierteeseen. 

  • Korkeat korot ja kulut. Pikaluottoja mainostetaan usein "nopeina sekä helppoina" ratkaisuna äkilliseen rahantarpeeseen. Totuus kuitenkin on, että korkeat korot tekevät niistä äkkiä hyvin kalliita. Usein vanhan pikavipin takaisin maksua joudutaankin rahoittamaan uudella pikavipillä ja kas näin - kohtalokas kierre on valmis. 
  • Velkakierteeseen joutuminen. Kuten edellä mainittiin, pikavippien nopea seuraus on velkakierre. Velkakierteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö tai yritys ottaa uutta lainaa maksaakseen vanhaa lainaa tai sen korkoja ja kuluja. Tällöin velan määrä kasvaa, eikä lainanottaja pysty suoriutumaan veloistaan.  Jos pikavipin takaisinmaksu viivästyy, se voi johtaa lisämaksuihin ja seurauksena voi olla kasvavaa velkaantumista
  • Luottotietojen menetys. Jos pikavippiä ei makseta takaisin ajallaan, velkoja voi viedä asian ulosottoon ja jos ulosotossakaan velkaa ei saada perittyä, velalliselle voidaan määrätä maksuhäiriömerkintä. Luottotietojen menetys rajoittaa monia arjen asioita, kuten asunnon vuokraamista tai puhelinliittymän avaamista.

➡️Lue myös: Milloin luottotiedot menevät? 

  • Henkinen stressi. Velkaantuminen ja taloudelliset huolet voivat aiheuttaa merkittävästi henkistä stressiä, joka vaikuttaa hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Vaihtoehdot pikavipeille 

Kuten edellä jo läpi käytiinkin, ei pikavippiä kannata pitää ratkaisuna äkilliseen rahantarpeeseen. Sen sijaan taloudesta kannattaa pitää huolta esimerkiksi seuraavilla tavoilla: 

💡Säästäminen.

Ehkä itsestäänselvä vaihtoehto, mutta varsin yleistä on tilanne, että säästöjä ei ole lainkaan ja pienikin lisäkulu suistaa talouden raiteiltaan. Pienistä puroista tulee isompi virta, kun automatisoit pienien summien säännöllisen siirtämisen syrjään kerrytät pesämunaa ilman että edes huomaat sitä.  Säästämisen opettelu tuo myös psykologista mielenrauhaa. Äkillinen rahantarve ei tunnu niin hallitsemattomalta, jos on jo kerryttänyt säästöjä.

➡️Lue myös: Säästäminen pienituloisena - 5 vinkkiä

💡Neuvottele maksuaikatauluista.

Äkillinen rahantarve voi johtua esimerkiksi laskusta, joka on maksettava. Monissa tapauksissa laskun saaja voi neuvotella uuden maksuaikataulun, mikä voi auttaa selviytymään taloudellisista yllätyksistä. Me Uuvalla autamme mielellämme esimerkiksi maksusuunnitelmien teossa. 

💡Hanki lisätuloja.

Nykyään on monia tapoja tienata ekstraa. Perinteisen palkkatyön ohella on helppoa toimia esimerkiksi freelancer-yrittäjänä, mikäli sinulla on osaamista jota voit myydä. Henkilöstöpalveluyritykset etsivät jatkuvasti työvoimaa eri pituisiin työsuhteisiin. Keikkatyö onkin erinomainen tapa tienata, sillä monet keikkaduunit eivät vaadi tiettyä koulutusta ja hommiin pääsee nopealla aikataululla. Voit myös tehdä keikkatyötä omien aikataulujesi mukaan. Löydät listan henkilöstöpalvelualan yrityksistä täältä!

➡️ Lue myös: Laskuttaminen toiminimellä - näin teet siitä helppoa

💡Luottokortti. Luottokortti voi tarjota lyhytaikaisen ratkaisun. Kuitenkin, on tärkeää maksaa luottokorttivelka pois mahdollisimman nopeasti, jotta vältytään korkeilta koroilta.

💡Pankkilaina. Joillakin pankeilla on tarjolla pieniä, lyhytaikaisia lainoja, joilla voi kattaa yllättäviä menoja.

💡Takuusäätiön pienlaina. Takuusäätiö tarjoaa pienlainaa pikavipin tai kulutusluoton vaihtoehtona vähävaraisille tai maksuhäiriömerkinnän saaneille hakijoille.

💡Sosiaalinen luotto. Kunnallinen sosiaalinen luotto on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät saa luottoa muualta.

💡Omaisuuden myynti. Jos sinulla on omaisuutta, jota et tarvitse, harkitse sen myyntiä. Esimerkiksi tori.fi- palvelussa tavara liikkuu varsin hyvin!

On tärkeää puhua rahasta ja taloudellisista päätöksistä avoimesti, sekä auttaa etenkin nuoria ymmärtämään lainanottamisen vastuut ja vaikutukset. Avoin rahapuhe auttaa heitä valmistautumaan ja hallitsemaan taloudellisia haasteita – siten voimme auttaa tulevaa sukupolvea tekemään parempia taloudellisia päätöksiä.

Onko taloudellinen tilanteesi umpisolmussa?

Mikäli taloudellinen tilanteesi tuntuu olevan ylitsepääsemättömästi solmussa, ei koskaan ole myöhäistä selvittää se. Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä auttaviin tahoihin, jotka ovat olemassa juuri tällaisia tilanteita varten. Ensimmäisen askeleen otto voi olla se ratkaisevin matkalla kohti taloudellista hyvinvointia.

Velkakierteeseen joutuneiden keskuudessa yleinen kommentti onkin, " kunpa olisin hakenut apua jo aiemmin!"

Näin saat apua!