Skip to content

Tarkista asiakkaasi luottotiedot ennen kuin myyt laskulla

luottotietojen tarkistus-1

Yrittäjänä haluat varmasti satsata asiakastyytyväisyyteen, jossa keskeistä osaa näyttelee joustavien maksutapojen,  kuten laskulla maksamisen mahdollisuus. Se on oiva tapa houkutella lisää asiakkaita ja kasvattaa myyntiä.

Laskulla myymisessa on kuitenkin aina pieni riski - mitä jos asiakas ei maksakaan kuten on sovittu?Luottotietojen tarkistuksella voit saada varmuutta asiakkaan maksukyvystä ja säästää paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Tässä blogipostauksessa käymme läpi, miksi luottotietojen tarkistaminen on niin tärkeää ja kuinka se voi hyödyttää liiketoimintaasi

Miksi luottotiedot kannattaa tarkistaa etukäteen?

Siinä missä suuryritystä ei muutama maksamaton lasku juuri hetkauta, voi pienyrittäjän toiminnalle maksuaikojen yksipuolinen venyttäminen olla kriittistä. Erityisesti, jos laskutettavat summat ovat suuria, voi pienyritys horjua jo yhdenkin maksamattoman laskun takia. Mikäli yrittäjä ei pysty maksamaan jotakin omaa laskuaan kassavirran ehtymisen takia, voi syntyä yritystoiminnan kohtaloksi koituva ketjureaktio.

Tarkistamalla asiakkaan luottotiedot etukäteen, voit myös asettaa asiakkaalle sopivimmat maksuehdot. Esimerkiksi, voit pyytää ennakkomaksua asiakkailta, joiden luottotietoraportti on heikko, varmistaen näin sujuvamman kaupankäynnin molemmille osapuolille.

Luottotietojen tarkistaminen auttaa arvioimaan asiakkaan maksukykyä ja -halukkuutta. Jos asiakkaalla on aiempia maksuhäiriömerkintöjä, se voi olla merkki suuremmasta riskistä saada maksusuoritukset ajallaan. Toki suoraviivaisten tulkintojen tekemistää kannattaa välttää, sillä syitä merkintöihin luottotiedoissa on paljon.

Kuinka tarkistaa asiakkaan luottotiedot?

Voit toki pyytää asiakkailta itse toimittamaan luottotietoraportteja ennen laskulla myynnin aloittamista, mutta onneksi helpompiakin tapoja on. Helpointa on käyttää laskutuspalveluja, jotka tarjoavat integroidun luottotietojen tarkistuksen. Tämä nopeuttaa ja helpottaa laskutusprosessia, sillä kaikki tiedot ovat saatavilla samasta järjestelmästä. Uuva Cloud on laskutusohjelma koko laskun elinkaaren ajalle ja sen ominaisuuksiin kuuluu myös luottotietojen tarkistus

➡️ Tutustu Uuva Cloudin ominaisuuksiin 

Yritysluottotietoja voi kysellä rajoituksetta. Henkilöluottotietoja ohjaa laki ja siihen pitää olla joko suostumus tai peruste.

Luottotietolain mukaan henkilöluottotietoja saa kysyä seuraavilla perusteilla:

 • Luoton myöntäminen
 • Luotonvalvonta
 • Perinnän suunnittelu
 • Vastuuhenkilöasema (yrityksen tai vastuuhenkilön arviointi)
 • Huoneenvuokrasopimus
 • Työnhakijan tai työntekijän arviointi
 • Viranomaisen lakiin perustuva tiedonsaantioikeus tai viranomaistuen myöntäminen
 • Takaus tai pantin anto
 • Sopimusehtojen määrittely jos sopimuksen tekemisestä ei voi kieltäytyä
 • Todistus velvoitteiden hoitokyvystä ja rahanpesun ehkäiseminen

Luottotietojen käyttäjän on tietojen kyselyn yhteydessä ilmoitettava tietojen käyttötarkoitus. Tietojen kyselystä jää aina luottotietorekisteriin tieto kyselijästä ja käyttötarkoituksesta. 

Kun tiedät, että asiakkaasi ovat luotettavia maksajia, voit paremmin hallita kassavirtaasi ja suunnitella liiketoiminnan rahavirtoja. Tämä voi parantaa yrityksesi kykyä selviytyä taloudellisista haasteista.

Mitä luottotietojen tarkistaminen sisältää?

Kun pyydät luottotietojen tarkistusta esimerkiksi Uuva Cloud-palvelun kautta, mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Ensinnäkin; voit tarkistaa niin henkilö- kuin yritysasiakkaidenkin luottotiedot. 
 
Yritysluottotietokysely sisältää:
 • Yksilöintitiedot
 • Perustiedot
 • Rekisteritiedot
 • Maksuhäiriöt
Henkilöluottotietokysely sisältää:
 • Henkilöluottotiedot, sis. yritysyhteydet

Yritysluottotietokysely maksaa 2 € henkilöluottotiedot ja 3 € kun kyseessä on yritysluottotiedot. 

Mitä tehdä, jos lasku jää silti maksamatta?

Ihan ensimmäisenä, tarkista lasku. Varmista, että laskussa ei ole virheitä ja että se on lähetetty oikealle asiakkaalle. Laskun tulee sisältää kaikki tarvittavat tiedot ja täyttää laskutuksen vaatimukset. Mikäli lasku on kunnossa, mutta maksu edelleen viivästyy, voit lähettää maksumuistutuksen. Tässä vaiheessa mukaan kannattaa viimeistään ottaa perintäpalvelu, mikäli sitä ei jo käytössä ole.  

Periaatteessa yrittäjä voi suorittaa perinnän myös itse, mutta käytännössä lailla tarkasti säädellyn perinnän toteuttaminen on aikaavievää ja kaikin puolin haastavaa.

➡️ Lue myös: Näin perintä etenee

Laadukkaan perintäpalvelun käyttö tuo monia muitakin hyötyjä yritykselle:

 1. Kassavirran parantuminen: Saatavien nopeampi perintä auttaa parantamaan yrityksen kassavirtaa ja mahdollistaa investointien tekemisen.
 2. Riskien vähentäminen: Perintäpalvelun avulla voidaan vähentää saatavien luottotappioista aiheutuvia riskejä.
 3. Ajan ja resurssien säästö: Yritys ei joudu käyttämään aikaa ja resursseja laskujen perintään, vaan voi keskittyä ydinliiketoimintaansa.
 4. Ammattimainen lähestymistapa: perintäpalvelu tarjoaa ammattimaisen lähestymistavan perintään ja varmistaa, että lainsäädännön vaatimukset täyttyvät.

➡️Lue myös: Unohdin laskuttaa asiakasta – onko rahat ikuisesti menetetty?

Me Uuvalla olemme olemassa sitä varten, että otamme yrittäjien laskutushuolet hoitaaksemme. Tarjoamme palveluita koko laskun elinkaaren ajalle, markkinoiden parhaalla hinta-laatusuhteella. Konsultoimme mielellämme, miten juuri sinun yrityksesi laskutusta voisi tehostaa. Jätä siis yhteydenottopyyntö, joka ei sido sinua mihinkään!

Voimmeko auttaa?

Kaipaisitko ryhtiliikettä laskutukseen? Konsultoimme mielellämme, miten kotiutat saatavasi määräaikaan mennessä mahdollisimman suurella varmuudella. 

Jätä allaolevalle lomakkeelle yhteystietosi, niin saat sähköpostiisi lisätietolomakkeen täytettäväksi.