Skip to content

Yrittäjä, lue miksi konkurssi ei ole maailmanloppu

shutterstock_1060082066

Taloudellisessa elämässä on yleensä kolme varmaa asiaa: voitot, tappiot ja se, että tulee aikoja, jolloin tappiopuoli on, noh, voitolla. Konkurssiin ajautuminen voi olla yrittäjälle todella kova paikka, jossa hyvää tarkoittavat lohdutuksen sanat ovat yhtä tyhjän kanssa. Konkurssiin kannattaa kuitenkin ihan aidosti suhtautua uutena alkuna lopun sijaan, lue eteenpäin niin perustelemme miksi!

Koronapandemian aikana tehdyt väliaikaiset muutokset konkurssilakiin vaikuttivat yrityskenttään myös epäterveesti; patoutunut konkurssisuma alkoi purkautua toden teolla vuonna 2023. Jos tästä risukasasta päivänpaistetta hakee, on se konkurssien ns. normalisoituminen. Konkurssin tehnyt yrittäjä ei ole yksin eikä epäonnistuja, vaan ilman riskinottoa ei voi tulla voittoakaan. Konkurssi ei määritä sinua ihmisenä eikä leimaa otsaasi loppuiäksi, vaan kertoo myös rohkeudesta.

Konkurssiin liittyy epäilemättä pettymyksiä, ja se vaikuttaa niin talouden kuin tunteisiinkin. Silti on tärkeää muistaa, että se on myös pakottava hetki seisahtua, hengittää syvään ja arvioida, missä olet ja minne haluat mennä. Se antaa sinulle mahdollisuuden oppia, kasvaa ja lopulta tulla vahvemmaksi yrittäjäksi.

Muiden, ehkä kepeämpien, yrittäjätarinoiden rinnalla konkurssin kokeneiden yrittäjien tarinat voivat tuntua raskailta ja usein stigmaattisilta. Tämä johtuu ihmisluonteen pelosta epäonnistumista ja pettymystä kohtaan. On tärkeää ymmärtää, että konkurssi ei ole epäonnistuminen vaan tietyissä tilanteissa välttämätön liike. Se ei määrittele sinua yrittäjänä tai ihmisenä, vaan se on vain yksi luku elämäsi tarinassa.

Tietyt haastavat tilanteet ovat vääjäämättömiä ja tarjoavat arvokasta näkökulmaa, joka auttaa meitä kaikkia kasvamaan ja kehittymään. Niitä ei pidä pelätä, vaan niistä pitäisi ammentaa voimaa ja päättäväisyyttä. Konkurssi on yksi näistä tilanteista, joka voi opettaa meille paljon - se ei ole pelkästään taloudellinen prosessi, vaan myös kasvutarina.

Konkurssin potentiaalisia hyötyjä

  1. Velkojen järjestely: Konkurssimenettely antaa sinulle mahdollisuuden järjestellä velkojasi ja maksujasi. Jos velkataakka on liian suuri ja et kykene maksamaan niitä, konkurssimenettely voi tarjota keinoja järjestellä velat uudelleen.
  2. Velkojen anteeksisaaminen: Joissakin tapauksissa konkurssimenettely voi johtaa velkojen anteeksiantoon. Tämä tarkoittaa sitä, että osa tai kaikki velat voidaan poistaa kokonaan, mikä antaa sinulle mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä.
  3. Taloudellisen paineen helpottuminen: Konkurssi voi auttaa helpottamaan taloudellista painetta ja tarjota mahdollisuuden saada taloudellinen tilanne paremmalle tolalle. Se voi tarjota tilaisuuden aloittaa uudelleen ja rakentaa vahvempaa taloudellista perustaa.

Jos olet tehnyt konkurssin ja nyt tuntuu siltä, että olet saavuttanut pohjakosketuksen, älä epäröi hakea apua ja tukea niiltä, jotka ovat kulkeneet samalla polulla. Konkurssin jälkeen sinulla on mahdollisuus aloittaa uudelleen, täynnä uusia ideoita ja parempaa ymmärrystä siitä, mitä yrittäjyys todella tarkoittaa.

Kyllä, konkurssi on kova koettelemus. Mutta se on myös tilaisuus jälleenrakentaa, uudistua ja syntyä uudelleen. Konkurssi ei ole maailmanloppu - se on mahdollisuus aloittaa uusi luku matkallasi yrittäjyyden parissa.